Polemiek(je) over Elsbeth Etty

Uit de verhalenbundel Boeren, burgers en politici, Peter Langendam Ik ga u nu verhalen van een bijzonder soort van bordeel. U denkt natuurlijk, “Kijk, als die Langendam over een bordeel schrijft, dan is die daar wis en zeker geweest! Ik ben toch niet idioot, vertel mij wat, ik ben niet op mijn achterhoofd gevallen, leer mij de mensen kennen, niettan, zeker toch?” “ Jawel” antwoord ik, “dus als ik in een prachtboek van mij een moord beschrijf, dan heb ik die moord zeker ook echt daadwerkelijk gepleegd?” Tja, daar staat u met de mond vol tanden.

En ik vervolg; “U bent net als die mevrouw Elsbeth Etty, u weet wel, die oud adjunct hoofdredacteur van De Waarheid, de krant van de CPN – de Communistische Partij Nederland- een krant die zoveel waarheid in zijn artikelen publiceerde. Elsbeth, tegenwoordig een columniste van NRC Handelsblad, smeerde mij racisme en xenofobie aan. Dat zat zo: een romanfiguur van mij in het prachtboek Biefstuk, Sla sprak zich laatdunkend uit over een buitenlandse buurman. ‘Dus zó dacht ik er ook over’ meende Elsbeth.

Als links verdorvene* haat zij een ieder die recht door zee, of intelligent, of allebei is. Zij uit met haar mond vol van prachtige konijnentanden waarheid-praat en vindt voor haar opinies zelfs een wekelijkse kolom in de NRC Handelsblad, eens een zogenaamde kwaliteitskrant. Ook begrijpt zij niet dat ze niet met haar hoofd op de televisie moet: Zij heeft oranjewortelkleurig peenhaar met grijswitte uitgroei. Het lijkt of er een duinkonijntje in het wortelveld zit te eten, boven op haar hoofd. Een figuur uit mijn prachtroman “Biefstuk, sla” die zegt iets negatiefs over een allochtoon en zij beweert dat dit mijn mening is.

De schrijver heeft natuurlijk idem dito dezelfde opinie als zijn romanfiguur. Vindt zij. Schrijft zij. Als een andere man in diezelfde bar in diezelfde scène dan juist iets positiefs zegt over een allochtoon, een Marokkaan, dan leest zij daar overheen, althans, zij bericht daarvan juist niets in die boeiende column van haar in die veelgelezen kwaliteitskrant. Is zij nu doortrapt of gewoon dom? Net zo dom als de mensen die bij de artiestenuitgang van het theater de boef uit het toneelstuk opwachten om hem eens flink af te rossen en een lesje te leren? Of is zij het gewoon een mogelijke tegenstrever via verdraaide berichtgeving te schaden en in een zwart daglicht te plaatsen?

Zoals ze het in die prachtkrant van een Waarheid altijd al deden? Tja, wat is waarheid en wat is wijsheid? Ach, laten we het er maar op houden dat zij gewoon een dom konijn is. Meer woorden moet je aan zo’n mens niet vuilmaken. Zij is tevens de zus van die vroegere wethouder van Amsterdam, die een verkiezingsbelofte direct wilde vergeten, maar zijn medepartijgenoten roken bloed en hielden die Walter Etty aan zijn belofte te vertrekken als hij niet een bepaald aantal stemmen haalde. Als zwaar aangeschoten 2

* In mijn verhalenbundel De Trechtermoord en andere verhalen kunt u uitvoerig lezen wat voor soort socialisten er bestaan. wild verliet Wally angstig de politieke arena.

Richtte nog wel de totaal overbodige omroep Llink op, teneinde persoonlijk opnieuw ruim van belastingcenten te profiteren en van de staat geld te plukken. Frou frou konijntje Elsbet en aangeschoten haasje Walter, een waarlijke familie van lagomorphae, vindt u ook niet?”

Laat een reactie achter

Plaats reactie