Nieuws

Interview met Peter Langendam

11 augustus 2017

Willem Klaassen presenteert boek Fantastisch Kutleven

De kogel kwam van links

Interview met Lotte Hendrickx

18 mei 2015 | Eveline Karman

Bij het debuut van haar thriller Verstrikt gaf Eveline Karman op deze website aan dat zij wel eens zou willen lunchen met Lotte Hendrickx. Zij bewonderde deze schrijfster om haar eerste twee boeken, Een duistere beslissing en Goud geld en zilver bloed. En dus lunchten beide dames niet veel later in Naarden Vesting. Het werd een geanimeerd, vrolijk, ernstig en soms zelfs geëmotioneerd gesprek waarbij ook hun passie voor het schrijven ter sprake kwam. Lotte’s nieuwe boek, deel II en opvolger van Goud geld en zilver bloed is af en ligt binnenkort in de winkel: Goud en bloed.
Eveline mocht het als eerste lezen. Hier volgt het gesprek dat de dames hadden over het derde boek van Lotte Hendrickx

Lotte, ik heb het boek verslonden. Het was een hele klus, want het boek is nogal dik geworden, 364 pagina’s. Maar ik herkende jouw stijl direct, met de verborgen humor en venijnige steken, zowel onder als boven water. Het begint al met de opdracht: Aan de bewoners van de onderwereld, en dat hun lijden oneindig mogen zijn. Dat is nogal wat, heb jij zo’n donker beeld van de mensheid dat je de zondaars het slechtste toewenst?

Ik heb veel gezien en meegemaakt in mijn leven en ik zag veelal de zonnige kant. Maar als je even doordenkt, dan kan je niet anders dan erkennen dat de meeste mensen gevaarlijke gekken zijn. Er is wel een dun laagje beschaving, maar de idiotie van alle dag doet je beseffen dat er weinig hoop is op een normale omgang met de medemens. De katholieke kerk leert het al; de mens is zondig. De onbevlekte ontvangenis heeft niets te maken met het feit dat Maria de enige mens is die als maagd een kind baarde; zij is een mens die zonder zonde geboren is. Dat leert het dogma van de kerk. De rest van de mensen zijn zondig en het is zinloos te denken dat we hier op aarde het paradijs kunnen creëren. Voor dat ideaal zijn miljoenen mensen geofferd, in China, Cambodja, in Rusland en in het voormalige Nazi-Duitsland. En wat er nu in Syrië en Irak gebeurt, is een uitvloeisel van die idiotie om vrede en de ideale staat te willen stichten. De mens is niet in staat om het goede te doen. We kunnen bijv. genoeg voedsel verbouwen, maar er blijft honger en ellende. We hebben sterke legers om overal vrede af te dwingen, maar er gebeurt veel te weinig.

In jouw nieuwe boek is het ook moord en doodslag. Ogenschijnlijk normale mensen jagen het geluk na, maar op zo’n manier dat er alleen maar ellende uit kan ontstaan. Eigenlijk heeft de hoofdpersoon uit jouw thriller alles om gelukkig te zijn. Hij is gezond, heeft een schitterende verloofde, hij is onbemiddeld en zelfstandig, maar hij jaagt dingen na die niet direct noodzakelijk voor hem zijn.
Dat lijkt maar zo, maar hij heeft een eigenaardig idee van goed en slecht. En hij heeft de middelen zijn zin te krijgen en die gebruikt hij ook, op een meedogenloze manier. Dat hij zichzelf daarmee kwaad doet, lijkt hem niet te deren. Hij vindt dat hem van alles toekomt en blijkt nooit tevreden. Hij zoekt en hij is toch wel succesvol, want de zoektocht naar de verborgen schat is een passie die hem op een schrijnende manier pijn zal doen. Dat vermoedt de lezer al, maar die kan hem niet waarschuwen. Het zit in zijn karakter en hij gaat maar door, tegen beter weten in. Hij erkent zijn donkere kant, maar wordt er ook door aangetrokken.

Toch weet hij aan het einde van de roman zijn tegenspelers te vergeven. Hij erkent zijn meerdere en heeft er zelfs waardering voor. Is het niet gek dat hij in zijn lot lijkt te berusten?

Niet echt, ook hij ziet dat het leven doorgaat en dat de familietraditie doorgezet gaat worden. Dat geeft hem het vermogen het te accepteren.

Het boek heeft een verrassend einde. Gaat er een volgend deel komen? Dat lijkt er wel op, toch?

Misschien. Aan het einde van deel I beloofde ik de lezer dat ik midden van 2015 met het vervolg zou komen. Daarmee werd ik direct een gevangene van mijn belofte, want belofte maakt schuld. Dat doe ik niet meer. Het werd een race tegen de klok. En ik was nog steeds niet klaar met het verhaal. Het boek werd dikker en dikker. En nadat het af is moet er nog zoveel gebeuren. Redactie, het zetwerk en het drukken. Dat zijn slopende maanden, want je leest en herleest het boek zo vaak, dat het tegen gaat staan. Dus nu zeg ik: misschien, maar ik beloof niets.

Maar in een volgend deel zijn de mogelijkheden legio. Suzanne krijgt misschien de gelegenheid wraak te nemen, op de mensen die haar onrecht hebben gedaan. Dat laat je toch niet lopen?

Weet je dat de katholieke kerk het boek De graaf van Monte Christo ooit verboden heeft? Het thema van het boek is wraak. Wraak is misschien wel de meest verterende emotie die een mens kan hebben. Meer nog dan liefde of jaloezie. Het haalt het slechtste uit de mens en ik weet niet of ik dat Suzanne wil aandoen. Want het is een emotie waar je aan ten gronde kunt gaan. Maar we zullen zien.

Ben je al aan een nieuw boek bezig? Want ik ben na drie boeken wel een trouwe lezeres geworden hoor.

Ja, ik werk momenteel aan een kerstverhaal en aan een sprookje, dat de lezers zal verrassen. Maar ik beloof niets, wacht maar vrolijk af. Want ik schrijf wel gewoon door, hoor.

Interview met Lotte Hendrickx

31 juli 2013

Lotte is de schrijfster van de erotische thriller Een duistere beslissing.

Beste Lotte, is deze thriller je schrijversdebuut?

Nee, onder mijn eigen naam heb ik meerdere werken geschreven, maar met een erotische thriller wilde ik mijn familie niet belasten. Je loopt snel het risico dat je man of kinderen ermee worden gepest. Of dat je zelf ermee wordt lastig gevallen, want er zijn gekken zat op deze wereld, nietwaar?

Het is een spannend boek, en de personages in het boek hebben allen een nogal duistere zijde. Is dat jouw levensvisie?

Wel, er is heel wat moois op deze wereld, maar het merendeel van de mensen bestaan uit vreemde, gevaarlijke idioten. Wat we elkaar aandoen, gewoon, op straat na het stappen, of langs de lijn op het voetbalveld, in het zakenleven, ik sta vaak perplex. Na mijn scheiding heb ik gezien dat de man, die ik vertrouwde en waar ik van gehouden had, uiteindelijk een bedriegende oplichter bleek te zijn. Een valse schoft! Ik geloof niet zo in mensen. Ik geloof in de macht van de erotiek als een van de weinige waarden in dit leven. Naast de instinctieve lust die ieder persoon is gegeven, en die daardoor ultieme binding en zelfs liefde kan opleveren, die ontroerend mooie momenten kan bevatten. Voor de rest, lees mijn boek maar, want zo is het.

Je hebt een vlotte pen, het boek leest heerlijk weg. Ik herken ook een moderne, vlotte vrouw, een vrouw van de wereld. Bent u bekend in de jet set, waarover u zo boeiend weet te schrijven?

Er zijn twee soorten vrouwen. Zij die door hun uiterlijk in die wereld terecht kunnen komen, kijk naar die voetbalvrouwen, zij komen door hun uiterlijk in een wereld van glamour, champagne en snelle auto’s, maar hun wereld is beperkt door een drempel van lage IQ’s. Dan zijn er vrouwen die in een gegoede familie worden geboren of er via een gelukkig huwelijk ingekomen zijn. Die, ondanks het feit dat ze niet direct mooi en verstandig hoeven te zijn, zich mogen bewegen in bepaalde vermogende kringen, in academische of industriële omgevingen. De Suzanne uit Een duistere beslissing komt via haar werk, ze is secretaresse van een hoge pief bij een

Aardoliebedrijf, in contact met een prins uit het huis van Koning Saoud. Hij heeft alles wat een man zou kunnen begeren aan aardse zaken, een jacht in de haven van Monte Carlo, vakantievilla’s in Nice, Lech en Thailand, een eigen vliegtuig, en een budget om met geld te smijten. Suzanne en haar vriendin gaan op in die luxe, krijgen juwelen, jurken van Dior en Versace, worden naar zeer exclusieve restaurants meegenomen, waar flessen wijn van € 16.000 per stuk worden gedronken, mogen gokken in het Casino van Monte Carlo en ga zo maar door. Ze zijn nog jong genoeg om er optimaal van te kunnen genieten.

Ze genieten niet alleen van aardse zaken, maar ook van andere lichamelijke geneugten dan een luxe leven en fijn eten. Ik doel op seks.

Ze zijn jong en mooi, houden van de goede dingen des levens. Waarom zouden ze niet aan seks doen en er zelfs bijzonder veel waarde aan hechten? Suzanne experimenteert graag, haar vriendin Lia is wat terughoudender, maar blijkt uiteindelijk ook haar mannetje te staan!

De erotische scènes zijn zeer gedetailleerd beschreven, verhitten de geest en het bloed, maar worden nergens plat of vulgair. Hebt u dat allemaal zelf ook meegemaakt?

Ze zeggen wel eens dat ieder boek iets autobiografisch in zich heeft. Meer wil ik er niet over zeggen, maar ik ben een gezonde vrouw met een buitengewone nieuwsgierige inslag. Dus….

Krijgt dit boek een vervolg?

Daar vraagt het wel om, nietwaar? Het slechte wordt hier uiteindelijk beloond en dat druist tegen ons gevoel van rechtvaardigheid in. Daarom is het boek zo waar en geeft het een duidelijk tijdsbeeld van de maatschappij waarin wij leven. Ieder voor zich en God voor ons allen. De generatie van IK! De rest kan allemaal doodvallen. Zijn we klaar, ik moet weg.

Ik dank u voor dit gesprek!

Geen dank.